2013. július 13., szombat

Egy kis kreatívkodás só-liszt gyurmával

 
 


Kép forrása: www.decor-factory.com
 
A só-liszt gyurmázás nagyon jó. Igazából minden kreatív dolog, amit a gyerekekkel csinálunk nagyon jó, de ez valahogy kifejezetten a kedvencem!!!
 
Többféle receptet találhattok az interneten, kinek melyik válik be...ezek közül kettő:
 
Hozzávalók az első verzióhoz:
2 csésze finomliszt, 1 csésze só, 1 csésze langyos víz, 2 evőkanál olaj
 
Hozzávalók a második verzióhoz:
3 csésze finomliszt, 1 csésze só, valamivel kevesebb, mint 1 csésze víz (langyos), 1 ek glicerin (gyógyszertárban beszerezhető)
 
 
Ha szeretnétek egy kis színt is belevinni a kreatívkodásba, akkor színezhetitek ételfestékkel, porfestékkel, de akár természetes alapanyagokat használva, kakaóval, kávéval, kurkumával, pirospaprikával is.
 
Kép forrása: babaangolonline.com
 

 A tésztát jól össze kell gyúrni, sodrófával kinyújtani és utána kezdődhet is a formázás (pl. pogácsaszaggatóval, sütiformával, krumplinyomóval, homokozókészlettel).
Kézzel különböző figurákat alakíthatunk, formázhatunk belőle, csak a fantáziánk szabhat határt!

Díszítésnek használhattok rizst, kukoricát, szárazbabot, dinnyemagot stb.
 
 
 
A sütést lassú fokozaton (110 fok), hosszú ideig, min. 1 órán át kell sütni. Azért néha ellenőrizzük, hogy ne barnuljon a gyurma. Akril festékkel ki lehet festeni és akár (ahogyan az első képen is lehet látni) egy filclapra ragasztani és máris kész a játék a gyereknek, az ajándékunk a nagyszülőknek, vagy akár az emlék magunknak! Le is lehet lakkozni, hogy ne száradjon ki illetve ne repedezzen meg.
 

Kép forrása: www.mintamokus.com
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése