2013. június 21., péntek

I/1. A hozzátáplálás -gyümölcsök bevezetése

baba-20eszik.jpg
Kép forrása: www.bekesivedonok.eoldal.hu

  
Rengeteg minden olvasható ebben a témában az interneten, könyvekben és persze mindegyik nagyon különbözik egymástól. Teljesen őszinte leszek, nehezen írok a hozzátáplálásról, mert nem teljesen egyezik a szakmai módszertani levéllel a saját véleményem. Ez okoz nálam egy kis félelmet, hogy hogyan fogadjátok ezt a bejegyzést. 




Azonban az egyik legfontosabb dolog, hogy mikor és mit adjunk kisbabánknak, ezért mégis megszületik ez a bejegyzés. Aki más elveket képvisel és ragaszkodik a hivatalos szakmai protokollhoz, azzal sincs semmi baj, nekik ajánlom ezt a linket, amin a módszertani levél megtalálható: http://www.mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf


Ami nagyon fontos, az első gyümölcsök megválasztása és bizonyos ételek kerülése egyes életkorokban. Ezen kívül fokozatosan minden bevezethető.


1. Gyümölcsök bevezetése 3-5 hónapos korban (fejlődésétől, székletétől függően)

alma, őszibarack, banán, sárgadinnye, meggy, cseresznye, szilva, mandarin, körte, narancs, kivi

Első nap a délelőtti étkezés előtt 1-2 mokkáskanállal adunk neki, utána szoptatás. Minden nap duplázni kell az adagot (2.nap 3-4 kanál, 3. nap 8-10 kanál és így tovább) és a hetedik napon annyit adunk neki, amennyit elfogad, utána mindig megszoptatjuk. Almát üveg bébireszelőn lereszeljük, banánt villával összetörjük és krémesre kikeverjük, többi gyümölcsöt passzírozzuk, vagy a héját levesszük, kimagozzuk és turmixoljuk. Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet, babapiskótát. Friss hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.

Ami tilos: apró magvas gyümölcsök (eper, málna, szeder, ezek leghamarabb 1 éves kor után adhatóak)

Amit tudni kell: alma, banán megfogja a székletet, őszibarack, szilva hajt 

Sokan korainak gondolják a 3-4 hónapos kort, azonban látszik a bevezetés lényege, a fokozatosság, kóstoltatás, azt is beleszámítva, hogy inkább azt mondja majd nekünk, együk meg mi, ő nem…..Ez a módszer szerintem sokkal ideálisabb, mint 6-7 hónapos korig várni, mert akkor általában nincs meg az "egy gyümölcs egy hét" bevezetés, a fokozatosság, hanem a gyümölcsök és a főzelékek egyszerre kerülnek bevezetésre és persze ilyenkor már semmi nem számít, minden adható. De ez nem így van, ilyenkor is fontos lenne az óvatosság, fokozatosság, de persze akkor már ezt nem lehet megtenni, mert a súlyuk alapján már kevés a gyümölcs, kellene  a főzelék, sőt, a húsfélék is. Ezért szeretem, ha egy csecsemő fokozatosan van szoktatva az új ízekhez és nem rögtön az anyatej után terheljük meg egyszerre mindennel. Aki másképp gondolja, azzal sincs semmi baj, nekik a fenti linken található módszertani levelet ajánlom.

A folytatásban: a főzelékek bevezetése......

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése