2013. június 30., vasárnap

I/2. A hozzátáplálás - főzelékek bevezetése


A főzelékfélék bevezetését a burgonyával kezdjük és csecsemőkor idején általában a sűrítés is ezzel történik. Az, hogy mikor kezdjük el bevezetni, függ a gyümölcsök bevezetésének idejétől, de leghamarabb 4 hónapos korban kezdhetjük el. Természetesen nekik ilyenkor még a főzelék csak gyümölcsös krumplit jelent. Ha a gyümölcsöket 5 hónapos korban kezdtük el, akkor értelemszerűen csak 6 hónapos korban kezdjük a főzelékféléket is, amikor már a gyümölcsök nagy részével megismerkedett. Ha viszont már 3 hónapos korban elkezdtük a gyümölcsöket, akkor a  főzelék 4-5 hónaposan jöhet. 




Elkészítése (déli étkezés, szoptatás előtt): a burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk és vízzel feltesszük főni. Először nagy lángon forraljuk, majd takarékon, fedő alatt puhára pároljuk. Pici jódozott sót tehetünk bele. Ahhoz, hogy pépes legyen (kezdetben mézsűrűségű) a burgonya állaga folyadékot adunk hozzá, ami jelen esetben saját főzőleve illetve anyatej vagy tápszer. Arányai: 1 rész főzőlé, 2 rész anyatej/tápszer. Egészen addig keverjük bele, amíg krémes, pépes állagot nem kapunk. Az első pár napig gyümölcsöt keverjünk hozzá, amiket már adtunk neki (pl. banános, almás, meggyes, barackos krumpli). Minden nap lehet másfajta gyümölcs. Ha a banán vagy alma nagyon megfogná a székletét, akkor keverjünk hozzá szilvát, őszibarackot. Ha már a gyümölcsök bevezetésre kerültek, akkor a krumplihoz egyszerre többfajta gyümölcsöt is adhatunk.

A burgonya után a sárgarépa, fehérrépa, cékla, saláta, sütőtök, cukkini, tökfélék, gesztenye, spenót, zöldborsó (átpasszírozva, a héját ne kapja!), padlizsán, spárga, spenót, sóska következik. 


A főzelékek komplettálása és a vashiány megelőzése céljából 6 hónapos kortól adjunk húst is. Csirkével vagy pulykával szoktuk kezdeni, maximum 5-6 teáskanállal (késsel nagyon apróra vágjuk, így később nem fogja a darabos kaját kiköpködni, de ha így nem eszi meg, akkor turmixoljunk) belekeverünk a főzelékébe. Ekkortól már zsiradék adására is szükség van, 100 grammonként egy teáskanál vaj vagy olívaolaj. Húskészítményt, felvágottat ne használjunk. Zöldfűszerek és pici jódozott só használata megengedett. Ízesíthetünk még paradicsommal is. A csípős, erős fűszereket kerüljük!

A húsfélék bevezetése után jöhetnek (6-7 hónapos kortól): sajt, joghurt, túró, tojássárgája.
Sajtból először 1-2 teáskanállal belereszelünk a főzelékébe. Ha nem látunk allergiás reakciót (bőrén kiütések), akkor fokozatosan emelhetjük az adagot. Utána következik a joghurt (sima natúr, legjobb a biojoghurt), amit általában uzsonnára adunk, a legjobb, ha mi magunk keverünk bele gyümölcsöket. A túrót szintén lehet uzsonnára adni, gyümölcsös túrókrémek legkülönfélébb variációja áll rendelkezésünkre (természetesen nem a bolti, tartósító és színezőanyagokkal dúsítottra gondolok, hanem amit mi magunk készítünk el!). Utána következik a tojássárgája, először egy negyedet belereszelünk a főzelékébe, pár nap múlva felet, majd pár nap múlva háromnegyedet és végül egy egészet. Közben figyeljük a bőrét, érzékeny-e rá.

 

 
Magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk és puffasztó hatásuk miatt a K betűseket (kelkáposzta, karalábé, karfiol) és a brokkolit csak 8 hónapos kor után próbáljuk meg.
 
Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente egy alkalommal adjunk. Szintén heti egy alkalommal adható a csirkemáj és a hal (először a fehér húsú halak kerüljenek bevezetésre) is.
 
Gyorsfagyasztott alapanyagot használhatunk, de ne kapjon tartósítószert, festékanyagot, mesterséges édesítőt tartalmazó élelmiszert.
 
8-9 hónapos kortól: szárazbab, lencse, zöldbab, sárgaborsó, csicseriborsó, paprika, retek, póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, tejföl, tejszín
 
8 hónapos kortól már csak villával törjük össze a főzelékét és szoktassuk őt rágásra, a fogak számától függetlenül.
 
12 hónapos kor után adható: apró magvas gyümölcsök (eper, málna, szeder), tojásfehérje, méz, olajos magvak, gyógyteák, kecsketej, tehéntej, panírozott, rántott húsok, füstölt húsok, gomba (érdemes még később bevezetni)



Végül egy kis könyvajánló a végére: 

Devics Józsefné: Csecsemők szakácskönyve
W. Ungváry Renáta: A kismama babakonyhája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése