2013. március 14., csütörtök

A terhesség jelei

Gondoltam kezdem a legelején....

Minden kismama más és más. Van, akinél nem is jelentkeznek a várandósság tünetei és vannak, akiknél minden tünet egyszerre okoz panaszt. Léteznek olyan tünetek, amelyeknél nem állapítható meg egyértelműen a terhesség, ezeket a jeleket nevezzük gyanújeleknek.  A valószínűsíthető jelek már biztosabbak a gyanújeleknél.


A terhesség gyanújelei:
  •  émelygés, hányinger, hányás,
  •  a közérzet megváltozása, hangulatingadozás, ingerlékenység
  •  gyakori vizelési inger
  •  fáradékonyság, aluszékonyság
  •  kívánósság vagy éppen ellenkezőleg, undor érzése kedvelt ételekkel szemben

A terhesség valószínűségi jelei:
  •  a havi vérzés elmaradása (néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható  idejében vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció),
  • a mell érzékennyé válik,
  •  mellbimbók sötét elszíneződése,
  • gyomorégés (a nyelőcső záróizma ellazul, emiatt fordulhat elő a gyomorégés és a gyomorsav felböfögése)
  • székrekedés
A terhesség biztos korai jele a peterészek (petezsák, szikhólyag) vagy az embrio kimutatása ultrahangvizsgálatal.
Védőnőként tapasztalom, hogy olykor a kismamák beszámolnak olyan panaszokról is, amelyek nem a legjellemzőbb tünetek közé tartoznak ugyan, de előfordulhatnak, ezek pl.  gyakori tüsszentés, orrdugulás.

 Terhesség gyanúja esetén első körben érdemes terhességi tesztet venni. Több helyen is beszerezhetőek (gyógyszertárban, drogériákban, bevásárlóközpontokban) és már léteznek szuperérzékeny tesztek is, melyek már egészen kora terhességet is kimutatnak.





 Már lehet kapni olyan tesztet is, amely nem csak a várandósságot mutatja meg, hanem azt is, hogy hány hét telt el a fogamzás óta (pl. Clearblue digitális terhességi teszt). A teszt érzékeny, ezért már a várható menses előtt 4 nappal el lehet végezni.




Pozitív terhességi teszt esetén hasznos egy másik típusú tesztet is csinálni egy hét elteltével. Amennyiben az is pozitív eredményt mutat, irány a nőgyógyász!

3 megjegyzés:

  1. Én folyton elérzékenyültem a leghülyébb reklámoktól is, ha gyerek vagy kutya szerepelt benne és folyton ásítoztam. És elaludtam ebéd után, ami egyébként soha-soha-soha nem fordul velem elő, kiv. ha lázas beteg vagyok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen....azok a hormonok....ez mindenkinek nagyon meglepő, főleg azoknak, akik előtte egyáltalán nem voltak ilyen érzékenyek.. :)

      Törlés
  2. Engemet elkapott a hasmenés. És gyakori vezelési inger, és csak forgolódós álmatlan éjszakák. Na meg szüléssel kapcsolatos álmok.

    VálaszTörlés