2013. március 24., vasárnap

Az AFP vizsgálat jelentősége - szükség van-e rá?


Mostanában igen vitatott téma ez a szűrővizsgálat, hogy vajon tényleg szükség van-e rá. 
Ebben a témában még a különböző szakemberek között sem egyforma a vélemény.
  
Mi is az az AFP? 

Az AFP az alfafötoprotein nevű fehérjének a rövidítése, melyet a magzati máj termel és a méhlepényen (placentán) keresztül jut a kismama vérébe. A vizsgálatot a betöltött 16. héten végzik, melynek célja a különböző fejlődési rendellenességek kizárása (pl.: idegcső-záródási rendellenességek, Down szindróma).


Ma már elég elavult módszer, ettől sokkal újabb és pontosabb genetikai módszer létezik már a kromoszóma rendellenességek és egyéb fejlődési rendellenességek kizárására (pl. Quartett teszt, Integrált teszt). Sajnos ezt ma még csak a kismama kérésére végzik el, saját költségén.


Mostanában voltam egy konferencián, melyen a neves szakemberek is feltették a kérdést, miért van még AFP vizsgálat, amikor már új genetikai módszer is létezik anyai vérből történő kromoszóma rendellenességek kiszűrésére? A válasz az volt, hogy már folyamatban van az AFP vizsgálat megszűnése, már ki is vették a szakmai protokollból, tehát csak idő kérdése és más módszereket is használhatunk, remélhetőleg ingyen.....


Nos, addig is, amíg ez nem történik meg és nem lesz hivatalos, azoknak, akiknek át kell esni ezen a vizsgálaton írok pár hasznos információt róla. 


Az AFP normál értéke: 27-68 ng/ml 
MoM normál értéke: 0,7-2,5 közötti


Mire utalhat az alacsony AFP?

Ha az AFP értéke 0,7 MoM alatti az azt jelentheti, hogy a Down kór kockázata emelkedettebb a normál tartományhoz képest. Azonban: az alacsony AFP és a Down-kór közötti összefüggés kevésbé érzékeny, mint a magas AFP és a nyitott gerinc közötti, ezért még óvatosabban kell eljárni a rendellenesség kijelentésénél. Utalhat ugyan kromoszóma rendellenességre, de sohasem önmagában!

Saját tapasztalatom, hogy rengeteg alacsony eredménynél derült ki, hogy teljesen egészséges a magzat! Úgy gondolom ez csak egy szűrővizsgálat, aminél az is számít pl.: ha pár nappal korábban veszik le a vért.

Alacsony értéknél genetikai vizsgálatra küldik a  kismamát.



Mire utalhat a magas AFP?

Ha az AFP értéke 2,5 MoM feletti, az azt jelentheti, hogy magasabb a kockázat az idegcső záródási rendellenességekre (két formája van, az agyhiány (anencephalia) és a nyitott gerinc (spina bifida). 
Ezen rendellenességek nagy része jó minőségű ultrahangkészülékkel felismerhetőek.
Magas eredményt adhat azonban a csekély, lepényi eredetű vérzés is, ami nem mindig mutatkozik meg a hüvelyben, ezért a lepény tapadási helyét is ellenőrizni kell.
Szintén magas az eredmény ikerterhességnél is!

Saját álláspontom szerint sokszor teljesen feleslegesen ijesztgetik a kismamákat a kevésbé érzékeny és specifikus AFP vizsgálattal. 

Arról nem is beszélve, hogy mire megérkezik az eredmény, legalább 2 hét, amikor már úgyis csinálnak ultrahangot és ugyanazokat szűrik, mint amit rendellenes AFP-nél tennének, csak éppen 2 héttel később. 

Mint már írtam, sokkal korszerűbb vizsgálati módszer is létezik, ami remélem hamarosan kiváltja az AFP vizsgálatot és majd térítésmentesen vehetik igénybe a kismamák.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése