2013. március 30., szombat

Szoptatási segédlet folyt. I/2.


I/2. A szoptatás kezdete

A korai mellre helyezés, bőrkontaktus nagyon fontos. Ebben remélhetőleg a kórházban segíteni fognak (már rögtön szülést követően az anya mellkasára helyezik a meztelen újszülöttet, ezáltal is segítve a korai kötődés kialakulását).

Mit érezhetünk szoptatás alatt?
  • a szülést követő napokon a szoptatás kezdetén rövid ideig tartó diszkomfort érzése (az anyának meg kell szoknia ezt az új helyzetet és a mell is edződik ilyenkor)
  • a szoptatás végére a mell puhává válik
  • a másik mellből tejcsepegés is látható lehet
  • az anya megszomjazhat (a tejleadáskor kiválasztott oxytocin okozhatja)
  • álmosság érzése
  • gyermekágyi folyása felerősödhet

A szoptatás alkalmával rengeteg kérdés merül fel bennünk: milyen gyakran és mennyi ideig szoptassunk, egy vagy két mellből, mit csináljunk, ha elalszik szoptatás alatt, mik a hatékony szopizás jelei, stb.

Ezekben a kérdésekben szeretnék segíteni:

  • Az első napokban, hetekben kb. 2-3 óránként esznek az újszülöttek, ettől fél órával eltérhetünk.

    Sokan mondogatják az igény szerinti szoptatást, akár fél óránként is....stb., én ezzel nem értek egyet, szerintem az igény szerinti szoptatás is normál esetben 2-3 óránként történik. Annak az újszülöttnek időt kell hagyni az emésztésre és persze kell egy napirend, ami az anyukának is jó, nem lesz az egész napja egy állandó körforgás és nem fogja úgy érezni, hogy állandóan szoptat.....
    Itt is a középutat látom jónak, nem jó óránként etetni és nem szabad 5-6 órákat sem várni két etetés között.
    Azt azért megjegyezném, hogy természetesen egyén függő, hogy kinél mi válik be és kinél mit tanácsolnék.
  • A szoptatás ideje maximum 30-35 perc (közben többször megállva büfiztetni)

    Amíg az anyatej be nem indul két mellből szoptassunk, ha már ez megtörtént, elegendő anyatejünk van, akkor szoktam tanácsolni a váltott mellből szoptatást (egyszer az egyik mellből, következő etetésnél a  másik mellből). Ha kevesebb az anyatejünk, természetesen minden alkalommal rá kell tenni mindkét mellünkre és a következő etetésnél azzal a mellel kezdjük, amivel az előző etetést abbahagytuk.
  • Akkor hatékony a szoptatás, ha a csecsemő ritmikusan szopik, észrevehetően, sokszor hallhatóan nyel, testtartása ellazult, ajkán tejcseppek jelenhetnek meg, szopás után elengedi a mellet, elégedett, elalszik, életkorának megfelelően gyarapszik.
  • A súlygyarapodás heti 150-250 gramm
    Sok olyan véleményt hallottam, ahol azt írták ez nem számít, mert önmagához képest legyen jó, ezt túlaggódják az orvosok és védőnők, meg minden egyéb okosság..... ez nem így van, igenis az első időben a legfontosabb az optimális súlyfejlődés, mert amennyiben ez nincs meg szervezetük máshonnan használja fel az energiát.

    Ha nincs meg a minimum 150 g, akkor vagy pótlásra van szükség vagy valamilyen táplálási probléma áll fenn, ezért egyeztessünk védőnőnkkel (hányszor eszik, meddig...stb.)
  • Ha van otthon mérlegünk (hozzáteszem ez nem mindig jó, vannak anyukák, akik túlaggódják a mérést, ők inkább hetente mérjék a védőnői tanácsadóban a súlyát), kiszámíthatjuk, mennyit is evett aznap. Ez úgy történik, hogy lemérjük etetés előtt ruhában és etetés után, a két eredmény közti mennyiséget ette meg (kb. 30-80 ml). Ez mindig változó, hiszen mi sem eszünk minden étkezésnél egyforma adagot!

    Egy számítási módszer, mellyel kiszámíthatjuk a napi adagját:
    Napi adag = (az adott súly x 1,5) /10  Ha ezt elosztjuk az étkezések számával, akkor megkapjuk, hogy egy alkalommal átlagosan mennyit kell ennie, de természetesen a  napi adag a mérvadó.
  • Nappal, ha 4 óra is eltelik és még nem jelez, hogy éhes, akkor ébresztenünk kell.
    Éjszaka nem kell, olyankor hagyhatjuk aludni (kivéve élettani sárgaságnál).
  • Ha nehezen tudjuk felébreszteni, segíthet egy pelenkacsere, alkalmazzunk bőrkontaktust, illetve helyezzük kezünkben vízszintesre a lábunkra, majd vissza a vállunkra (ez segíthet akkor is, ha csak nehezen akar büfizni)

Azt hiszem ezek a legnehezebb kérdések, amik felmerülhetnek, persze ezek is egyénenként változhatnak, hiszen nem minden újszülött egyforma, igazodni kell az ő egyéniségéhez is, viszont úgy gondolom nem árt, ha van egy kialakult napirendünk pár hetes, hónapos korára.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése