2013. április 3., szerda

A tejfogak ápolása -mikortól és hogyan?

 

Sokan kérdezik tőlem, hogy mikor is kezdjék el a fogápolást és hogyan kell csinálni. Ebben a témában szintén megoszlik a vélemény a gyermekorvosok és védőnők között, talán egyedül a fogorvosok egyeznek meg abban, hogy már az első tejfog megjelenésekor érdemes elkezdeni a fogápolást.





Szilikon ujjra húzható fogkefe

Véleményem szerint is már az első tejfog megjelenésekor el kell kezdeni, ez az első időkben tulajdonképpen nem jelent mást, mint egy fogtisztító kendővel vagy ujjra húzható szilikon fogkefével áttörölni a fogakat. Amennyiben nem szeretnénk erre költeni, akkor elég egy benedvesített gézlapot ujjunk köré tekerni és naponta kétszer áttörölni vele a fogait.

Fogkrémre (fluorid mentes) körülbelül egy éves kortól van szükség vagy amikortól már nem utasítja el a fogápolást (nagyon keveset tegyünk a fogkefére, kevesebb mint egy borsónyit, a lényeg nem a fogkrémen van, hanem a helyes technikán és a dörzsölésen).



Innentől kezdve már az első fogkefét is megpróbálhatjuk (kicsi és puha sörtéjű legyen), még ha először nem is igazán tudja használni, de fokozatosan barátkoztassuk meg vele.

Nagyon fontos, hogy sokat lásson minket fogat mosni, már a kezdetektől és élvezettel mossunk fogat, hogy lássa ez egy jó móka és egyáltalán nem fáj. Bevethetjük a tükör előtti fogmosást, így sokkal viccesebbnek találják majd azt, meg persze jöhetnek a játékai is, pl.: "Mosd meg a maci fogait is".
A helyes minta átadása a legfontosabb!

Próbáljunk meg játékként tekinteni a fogmosásra, pl. hagyjuk, hogy ő is megmoshassa a mi fogainkat a fogkefénkkel, utána pedig mi is megmossuk az övét. 3 éves kor után tudják csak megtanulni a helyes technikát, ezért addig mindenféleképp szükség van rá, hogy miután ő megmosta a fogait, mi is mossuk meg az övét.

Problémát okozhat, hogy sok gyerek fél a hátsó fogak mosásától (öklendeznek tőle), így mindenképpen először az első metszőfogakkal kezdjük a fogmosást.
 
Fogkefetartó homokórával macis - fajáték
Fogkefetartó homokórával

Beszerezhetünk a fogmosás időmérésére (náluk 2 perc) játékos homokórát is, ezt általában nagyon szokták élvezni. A két perc hosszúnak tűnhet, ezért húzhatjuk az időt verssel, mondókával vagy akár a fogak megszámolásával. Ha gondoljuk, beszélhetünk közben a fognyűvő manóról is.

Fontos, hogy a fogkrémet ne nyelje le, szintén játékosan gyakran köpessük ki vele a felgyülemlett mennyiséget (például találjon el valamit a csapban, stb.)

A későbbiekben, óvodás illetve iskolás korban már maguk mossák a fogaikat, de ellenőrizni ekkor sem árt őket. Nagyon szokták élvezni, amikor maguk nézhetik meg egy tükörben, hogy hol nem mosták meg a fogukat rendesen. Ez kivitelezhető, ha veszünk plakkfestő tablettákat, melyek gyógyszertárakban, drogériákban könnyen beszerezhetőek. A tablettával játékosan leellenőrizhető a fogmosás hatékonysága (fogmosás után szétrágva elszíneződnek a fogak lepedékes területei).

Elektromos fogkefe homokórával

Ebben a korban (óvodás, iskolás) már az elektromos fogkefével is próbálkozhatunk, maga a szerkezet miatt jobban szokta őket érdekelni a fogmosás.


A tejfogak ápolása elengedhetetlen, hiszen az egészséges tejfogak képezik az egészséges maradandó fogak alapját.
Ne keseredjünk el, ha az elején még nem szereti, ahhoz, hogy gyermekünk megszeresse a fogápolást hosszadalmas, türelmes és kitartó munka szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése