2013. április 9., kedd

Csecsemő orrszívó - melyiket válasszuk?





Az egyik olyan dolog, amire biztosan szükségünk lesz, az az orrszívó készülék. Éppen ezért, akár már az első "nagy bevásárlásnál" meg is vehetjük, ám sokan kérdően állnak a boltokban, hogy melyiket is válasszák.

Úgy gondolom, nem is olyan nehéz választani, ha jobban átlátjuk működésüket, ebben próbálok segíteni:





Az orrszívó típusai:

  • kézi, pumpás
    Egy mini vákuummal próbálja a váladékot kiszívni, többnyire eredménytelenül. Vannak, akik megveszik, úgy gondolják ez "kíméletesebb", de az első használatnál rájönnek, hogy felesleges volt.....

  • elektromos
    A pumpás verziónál jobb egy fokkal, jóval halkabb a porszívós változatnál, viszont szívóereje is jóval kisebb. Maximum az első pár hétben használható, de mivel utána úgyis kell hatékonyabb, ezért úgy gondolom ez sem jó választás.

  • porszívóra szerelhető
    Egyértelműen ez a legjobb, hatékony és kíméletes. Még ha elsőre ijesztőnek is tűnik.....
    A készülék a porszívó segítségével, de nem a porszívó erejével szív!
    Létezik üveg és műanyag változat is. Én személy szerint a műanyagot javasolnám, legalábbis nálam az üveg nem tartana sokáig.....de egyébként nincs más jelentősége.





Orrszíváskor nem csak az orr látható részéből kell kiszívni a váladékot, hanem a belső járatokból, ezért találom a leginkább praktikusnak a porszívós változatot.
Használata nem okoz fájdalmat, jobban kapnak levegőt, ezáltal azonnal megkönnyebbülnek, az evés és alvás is nyugodtabbá válik. 

Összeszerelése az útmutató alapján nagyon egyszerű.





Hogyan használjuk?

Használat előtt alkalmazzunk valamilyen tengervizes orrsprayt (pl. Sterimar, Marimer...stb). Ebből mindkét orrlyukba befújunk, majd várunk pár percet és kezdhetjük az orrszívást. Egyik orrlyukat befogjuk (a porszívóra szerelhető készüléknél és erős váladéknál nem mindig szükséges), a másikból szívjuk a váladékot. Először az egyik, aztán a másik oldalnak lássunk neki, majd ismételjük meg.


Milyen gyakran?

Én azt szoktam javasolni, ha halljuk, hogy "szörcsög", ezáltal megnehezítve a levegővételt, akkor: étkezések előtt, reggel, felkelés után illetve este, lefekvés előtt. Ha indokoltnak látjuk, pl. erősebb náthánál,  akkor akár ennél többször is.


Tisztítása
Minden használat után mossuk el forró vízzel. Ráadásul rögtön utána, nehogy a váladék beleszáradjon, akkor sokkal nehezebb lesz a dolgunk! (ha ez mégis megtörtént, áztassuk be ecetes, forró vízbe egy órára) és utána öblítsük át erős vízsugárral.
Tapasztalatom szerint
a legjobban bevált módszer a kádcsappal, erős vízsugárral történő átmosás. Van, aki ezek után még beteszi a mosógépbe 30-40 perces mosásra (természetesen csak a műanyag verziót....)
.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése